Logo viool

Hoe leer je viool spelen?

Om viool te leren spelen is individuele aandacht heel belangrijk. In het begin duren de lessen meestal een half uur per week. Hierin probeer ik een basis te leggen voor een goede muzikale ontwikkeling en viooltechniek. Thuis oefenen hoort daar natuurlijk bij. Een onderdeel van de les is dan ook het leren zelfstandig oefenen van nieuwe liedjes en andere opdrachten.

Sommige kinderen kunnen dat zelf, met wat aanmoediging van de ouders. Bij veel kinderen werkt het goed als een van de ouders daarmee thuis helpt. Ouders zijn ook welkom om bij de les aanwezig te zijn, zeker wanneer dat kan helpen met het begeleiden van hun kind bij het oefenen thuis.

Vioolles met een leerling

Samen spelen

Samenspelen doen we elke les; het is leuk om te doen en het stimuleert om dit ook met anderen te gaan doen. Voor leerlingen die wat verder zijn kan het spelen in een orkest heel motiverend zijn, ze leren er vaak veel van en bovendien geeft het extra speelplezier om met anderen samen mooie muziek te maken!

Lesmethode

Bij het lesgeven gebruik ik verschillende methodes, altijd aangevuld met lesmateriaal dat past bij wat de leerling leuk of juist moeilijk vindt. Voor jongere kinderen (vanaf 5, 6 jaar) gebruik ik vaak de methode 'Zo speel ik viool' van Carmen Eberz- een Nederlandstalige methode met een goede opbouw en daarbij o.a. een cd, losse pianobegeleiding en een eigen website.

Wat heb je nodig?

Violen zijn er in verschillende maten, van klein (< 1/16, 1/8, 1/4, 1/2, 3/4) naar groot (4/4, dat is een 'hele' viool, voor volwassenen). Voor kinderen die beginnen met viool spelen wordt vaak een viool gehuurd bij een vioolbouwer, die dan steeds voor een grotere kan worden ingeruild tot ze aan een 'hele viool' toe zijn. In Leiden: Ulrike Wiebel
www.ulrikewiebelvioolbouw.nl

Een eigen instrument kan natuurlijk ook, als de maat van de viool passend is. Een lesboek (methode) wordt in overleg aangeschaft en is nog niet nodig voor de eerste les. Noten lezen leer je in de les, spelenderwijs- daar is geen apart boek voor nodig.

Vioolleerling met lerares

Praktische informatie

Een cursusjaar loopt gelijk met een schooljaar. De vakanties en feestdagen vallen samen met die van het basisonderwijs in Leiden.

Vioolles

Vakantie & vrije dagen

2022 / 2023

3 okt
22 okt - 30 okt
24 dec - 8 jan
25 feb - 5 mar
7 apr - 10 apr
27 apr
29 apr - 7 mei
18 en 19 mei
29 mei
8 jul - 20 aug

Leidens Ontzet
Herfstvakantie
Kerstvakantie
Voorjaarsvakantie
Pasen
Koningsdag
Meivakantie
Hemelvaart
Pinksteren
Zomervakantie

Ziekte & verzuim

Bij ziekte of verzuim van een leerling kunnen lessen worden ingehaald voor zover mogelijk. Als ik verhinderd ben zal een vervangende les gegeven worden. Bij ziekte kan de les helaas niet worden ingehaald. Wanneer de ziekte langer dan twee weken zou duren wordt voor de (niet gevolgde) lessen hierna het lesgeld gerestitueerd. In de andere genoemde gevallen dient er te worden doorbetaald. In overleg kunnen lestijden gedurende het jaar worden gewijzigd. De opzegtermijn is een maand.